Υπάρχουν e-patients στην Ελλάδα;

7 Ιον.

Ο όρος e-Patient – Hλεκτρονικός ασθενής είναι πολύ καινούριος για την Ελληνική πραγματικότητα, αλλά όχι για την διεθνή κοινότητα του διαδικτύου. Τι σημαίνει όμως ό όρος αυτός?

Σύμφωνα με το www.e-patients.net με τον όρο e-patients ή internet patients εννοούμε  άτομα, όχι υποχρεωτικά ασθενείς, αλλά καταναλωτές, χρήστες υπηρεσιών υγείας που χρησιμοποιούν το ιντερνέτ, αλλά όχι μόνον αυτό, για να συγκεντρώσουν πληροφορίες για ένα θέμα υγείας, μια ασθένεια, φάρμακα, ή θεραπείες που τους ενδιαφέρουν. Ο όρος περιλαμβάνει όχι μόνον τους ίδιους τους ασθενείς που ενδιαφέρονται για πληροφορίες για συγκεκριμένη ασθένεια αλλά και τους φίλους,  τα μέλη της οικογένειάς τους, τα άτομα που τους φροντίζουν (e-caregivers) που αναζητούν ιατρικής φύσης πληροφορίες για λογαριασμό τους.

Trisha Torrey ,  στην οποία αναφέρομαι στην ανάρτηση Ποιά είναι η epatientGR δημιούργησε τον όρο ΕmPatients (από το empowered patients). Οι όροι e-patient και EmPatients είναι συνώνυμοι. Ο αριθμός των e-patients αυξάνεται συνεχώς και η παρουσία τους στα κοινωνικά μέσα του διαδικτύου είναι σημαντική, ιδιαίτερα στην Αμερική, Αυστραλία και Ευρώπη. Η αύξηση του αριθμού των e-patients ενισχύει τα μοντέλα συμμετοχικής ιατρικήςParticipatory Medicine ή  παροχής ιατρικών υπηρεσιών μέσω διαδικτύου Health 2.0 /  Medicine 2.0.

Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του ηλεκτρονικού ασθενούς/e-patient? Σύμφωνα μέ την Krū Research,  think tank που καλύπτει τον τομέα «empowered patients», o ηλεκτρονικός ασθενής χαρακτηρίζεται από τα επτά E, ως «equipped, enabled, empowered, engaged, equal, emancipated and expert».

  • «Equipped»: εξοπλισμένος με τις κατάλληλες δεξιότητες για την διαχείριση της ασθένειάς τους
  • «Enabled»:  έχει διευκολυνθεί να κάνει  επιλογές για την φροντίδα της υγείας του και οι επιλογές του είναι σεβαστές.
  • «Empowered»: ενδυναμωμένος ψυχολογικά
  • «Engaged»: δεσμεύμενος για την φροντίδα της υγείας του, επικοινωνεί μέ άλλους για τα θέματα που τον απασχολούν
  • «Equal»: αισθάνεται ισότιμος στην σχέση του με τους γιατρούς που ασχολούνται με την περίθαλψή του
  • «Emancipated»: απελευθερωμένος  από προκαταλήψεις
  • «Expert»: έμπειρος, οι έμπειροι ασθενείς μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας τους, να αντιμετωπίσουν καλύτερα την κόπωση και άλλα συμπτώματα χρονίων ασθενειών και να μειώσουν τον βαθμό ανικανότητας και εξάρτησης από νοσοκομειακή φροντίδα.

Τι γίνεται όμως στή χώρα μας?

Διαβάστε την συνέχεια

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Desclaimer: Η αρχική πηγή του άρθρου “Υπάρχουν e-patients στην Ελλάδα;” είναι το Ιστολόγιο epatientgr.wordpress.com. Ιστολιογράφος είναι η Καίτη Αποστολοδίου, μια γυναίκα που είχε ευτυχείς και λιγότερο ευτυχείς εμπλοκές στη ζωή της με γιατρούς και νοσοκομεία. Θέλει να ενθαρρύνει και να  βοηθήσει άλλους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κρίσιμες καταστάσεις υγείας.  με τις γνώσεις και την εμπειρία της, να χρησιμοποιούν την κριτική τους σκέψη σε ότι αφορά την υγεία τους, να μάθουν να συνεργάζονται συστηματικά με το γιατρό τους και να συμμετέχουν στην λήψη όλων των αποφάσεων που αφορούν την υγεία και την ζωή τους, όχι απλά να εκτελούν τυφλά εντολές. Εδώ και πολλά χρόνια είναι ενεργό μέλος μη κερδοσκοπικών οργανώσεων στο χώρο της υγείας, στην διοίκηση και  τα προγράμματα των οποίων συμμετέχει προσφέροντας εθελοντικά τις επαγγελματικές της υπηρεσίες.

Πληροφορίες για τον Ιστολιογράφο θα βρείτε εδώ. Σχόλια στο άρθρο μπορείτε να κάνετε εδώ.

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: